UWV: ‘Maatregelen nodig om tekorten in ICT te voorkomen’

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Dit jaar neemt de vraag naar ICT -personeel opnieuw flink toe, stelt het UWV op basis van werkgelegenheidsonderzoek in de sector. De uitkeringsinstantie waarschuwt dat er tekorten kunnen ontstaan wanneer er niet wordt ingegrepen.

Stijgende groei aan vacatures

Het UWV verwacht dat het aantal vacatures dit jaar zal oplopen tot 34.000: een toename van 20% ten opzichte van 2013. In de komende jaren wordt zelfs een jaarlijks aanbod van 37.000 vacatures verwacht. Op dit moment biedt de ICT-sector al werk aan ongeveer een kwart miljoen Nederlanders. Vooral het aandeel van zelfstandigen is de afgelopen jaren sterk toegenomen: ten opzichte van 1998 is dit meer dan verdrievoudigd.

Vooral hogeropgeleiden profiteren

Vooral onder hogeropgeleiden in de regio’s Amsterdam , Utrecht , Den Haag en Zuidoost-Brabant nemen de baankansen voor ICT’ers sterk toe. De voornaamste oorzaaken van deze groei zijn het toenemende gebruik van big data en de steeds uitgebreidere toepassing van 3D-printing. Opvallend is dat het percentage hogeropgeleiden in de ICT een bijna tweemaal zo groot is als in de gemiddelde sector in Nederland. Deze nadelige positie voor mbo’ers zal de komende niet verbeteren, verwacht het UWV.

Tijd voor maatregelen

UWV-onderzoeker Kees van Uitert stelt dan ook dat het tijd is voor maatregelen: “De knelpunten op de arbeidsmarkt vormen een urgent probleem voor de ICT-sector. Deze sector ontwikkelt zich razendsnel. Het is daarom van belang om te blijven investeren in de instroom en opleiding van werknemers.” Van Uitert wil daarbij instromers niet uit het oog verliezen: “Daarbij biedt de sector ook instroomperspectief voor mensen in de WW, mits zij voldoende op de hoogte zijn van nieuwe ontwikkelingen.” Het begin 2014 gepresenteerde sectorplan voor de ICT, dat met een investering van 9,4 miljoen euro gepaard gaat, vormt een eerste stap. Dit plan omvat onder meer de training en opleiding van 2500 ICT-professionals.